Młody jęczmień to proszek pozyskiwany z mielonej trawy jęczmienia. Taki sposób produkcji umożliwia zachowanie maksymalnej wartości odżywczej. Bogactwo cennych mikro- i makroelementów spowodowało jego ogromną popularność, zwłaszcza u osób dbających o linię i zdrowy styl życia.
Już w starożytnym Rzymie gladiatorzy spożywali młody jęczmień tak jak współcześni sportowcy suplementy i odżywki. Nazywano ich „bordearii” czyli „zjadaczami jęczmienia”. Bardzo dobrze wiedzieli co robią. Potrawy, które były bogate w młody jęczmień sprawiały, iż gladiatorzy mieli więcej energii oraz zapału do walki. Najlepsze właściwości wykazywał sok z młodych jęczmiennych traw wyschniętych na proszek. Dokładnie taki, jaki wytwarza się w dzisiejszych czasach. Wykazuje on tak pozytywne działanie, że naukowcy nazywają go „zielonym mlekiem” lub „zieloną krwią”. Zalicza się go również do grupy „superfoods” czyli „super żywności”.
Jak wykazali naukowcy, młody jęczmień zawiera aż 25% więcej potasu, 37% więcej wapnia, dwa razy więcej magnezu i pięć razy więcej żelaza niż zwyczajna pszenica. Ma również więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew. Jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), antyoksydantów (wit. C, E, beta-karoten), kwasu foliowego, jak również wcześniej wspomnianego potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, krzemu, selenu oraz błonnika. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają także naturalne hormony i chlorofil. W porównaniu z innymi zielonymi roślinami młody jęczmień jest bogaty w aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.
Smak i zapach
młodego jęczmienia porównywany jest do siana. Napój jest zielony, mętny o ziarnistej strukturze. Niektórzy uważają, że ma neutralny smak, innym on nie do końca odpowiada. Nie jest to problem ponieważ jęczmień bardzo dobrze komponuje się z wyciskanymi sokami czy koktajlami, wtedy smak jest niemal niewyczuwalny.
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna: 1151,5kJ/275,6kcal
Tłuszcz: 2,5 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 25,1 g
W tym cukry: 12,1 g
Błonnik: 21,4 g
Białko: 33,7 g
Sól: 0,17 g