11,00 zł
Babka Płesznik (Plantago Psyllium) - jej nasiona obfitują w śluzy zawierające kwas uronowy, arabiozę i ksylozę. Jej nasiona są bogatym źródłem rozpuszczalnego, śluzowatego błonnika pokarmowego - w 100 g nasion znajduje się aż 68 g.
New product
Uwaga: ostatnie sztuki na magazynie!
Availability date:
Nie ma punktów za ten produkt.
Nasz organizm dziennie potrzebuje do 40 g błonnika. Ważne, aby był to błonnik naturalny, najlepiej nie zbożowy, a już na pewno nie syntetyczny. Wysoka zawartość naturalnego błonnika znajduje się w roślinie pochodzącej z basenu Morza Śródziemnego (uprawianej również w Polsce) zwanej Babką Płesznik.
Babka płesznik to roślina, która ma podobne właściwości do siemienia lnianego. Po zanurzeniu w wodzie nasiona wytwarzają charakterystyczny kleik będący skutecznym środkiem na problemy trawienne.
Babka płesznik (Plantago psyllium L.), inaczej pchlica pochodzi z północnej Afryki, zachodniej Azji oraz z zachodniego rejonu Morza Śródziemnego, stąd często bywa nazywana babką śródziemnomorską. W starożytności nasionami babki płesznika leczono płuc i febrę. Jej nasiona od wieków były stosowane na Bliskim Wschodzie jako lek przeciw biegunce. Przybyła do Europy wraz z rycerzami powracającymi z krucjat. W dawnej Polsce gotowano z nasion leczniczy kleik, który słodzono miodem i podawano przy suchym kaszlu. Leczono nim również stany zapalne oczu. Do dziś we Francji nasiona babki płesznik są jednym z najpopularniejszych leków na zaparcia.
Babka płesznik jest rośliną jednoroczną osiągającą około 30 centymetrów wysokości. Z rozgałęzionej łodygi wyrastają równowąskie liście, a korzeń ma wrzecionowaty kształt. W okresie kwitnięcia (czerwiec - wrzesień) z kącików listków wypuszcza małe kłosy z brunatnymi kwiatami. Owocem są jasnobrązowe, pękające torebki, zawierające dwa małe nasiona, podłużne, błyszczące, o barwie od jasnobrunatnej do bardzo ciemnobrunatnej. Babka płesznik lubi dobrze nawodnione, przepuszczalne gleby oraz duże nasłonecznienie. W medycynie naturalnej wykorzystuje w pełni dojrzałe nasiona. Zbiory nie należą do najłatwiejszych, ponieważ nasiona pod wpływem wilgoci z rąk wytwarzają warstwę śluzu i przylepiają się do skóry. Po zebraniu należy je wysuszyć w zacienionym i przewiewnym miejscu.
Popularność babki płesznik to zasługa składu – w 100 g nasion znajduje się aż 68 g błonnika pokarmowego. W swoim składzie zawiera również duże ilości białka, steroli oraz aukubinę, która występuje również w liściach babki lancetowatej.
Nasiona najlepiej spożywa na chłodno gdyż wysoka temperatura może osłabić działanie składników występujących w roślinie oraz zmniejszyć ilość wartości odżywczych. Można jeść zarówno całe nasiona rośliny, dodając je na przykład do jogurtu naturalnego, jak i powstały z nich przy kontakcie z wodą kleik. Nasiona można dodać także do kompotu lub herbaty, spożywać z miodem lub owocami. Ważne jest, aby w diecie zawierającej nasiona babki płesznik pić dużo wody (przynajmniej 1,5 litra na dzień).
Należy zachować odstęp godzinny między spożyciem Babki Płesznik i leków. Babki Płesznik nie powinny przyjmować osoby z niedrożnością jelit czy zwężeniem przewodu pokarmowego.
Babkę Płesznik należy chronić przed wilgocią i przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
» Uwagi dodatkowe:
Kraj pochodzenia | Polska |
Masa netto | 500 g |
Postać | Ziarno |
Składniki | 100% ziarna Babki Płesznik (Plantago Psyllium L.) |
Stosowanie | Do szklanki z wodą wsypać 2 łyżki (10g) produktu, zamieszać i wypić. Można stosować dwa razy dziennie. |
Dostępne wielkości opakowań | 250 g, 500 g, 1000 g |
Przeciwwskazania | Do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem cierpiących na nietolerancję produktu, kobiet w ciąży, kobiet karmiących, dzieci poniżej 6 roku życia. Nie przekraczać zalecanej dziennej dawki. |
Przechowywanie | W temperaturze pokojowej, miejscu suchym, niedostępnym dla małych dzieci. |
Informacja o alergenach | Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów arachidowych),migdałów, glutenu, sezamu i soi. |
Przeznaczenie | spożywcze |