Babka jajowata łuska 500 g

22,50 zł

Łuska babki jajowatej jest bogatym źródłem błonnika oraz zawiera związki śluzowe, które w kontakcie z wodą pęcznieją i tworzą śluzową masę. W całości przemieszcza się przez przewód pokarmowy, stymulując ściany jelit, ich perystaltykę i ukrwienie.

More details

Grupa MTS

New product

dodaj do koszyka strzałka

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 punkt lojalnościowy które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,30 zł.


Babka jajowata - inaczej Plantago ovata – to zioło, która posiada nasiona o wyjątkowym działaniu. 

 
Po zetknięciu z wodą uwalniane są substancje śluzowe, które nadają napojom żelową konsystencję. Warstwa śluzu powleka i działa zmiękczająco na masy jelitowe, przez co zwiększa ich objętość i ułatwia wydalanie. Dodatkowo łuski babki jajowatej w połączeniu z wodą pęcznieją, co powoduj zmniejszenie łaknienia i uczucie sytości.

 

Babka jajowata jest rośliną wieloletnią o równowąskich liściach osiągających do 12 centymetrów długości, które są ułożone w jedną lub kilka rozet. Posiada bardzo drobne zielonożółte kwiaty, zebrane w kłos i osadzone na owłosionej łodyżce. Owocem tej rośliny jest torebka zawierająca małe jasnobrunatne nasiona. Występuje na dobrze nawodnionych i nasłonecznionych terenach. W naturalnym środowisku można ją znaleźć w Hiszpanii, na Wyspach Kanaryjskich oraz w południowo-zachodniej Azji. Uprawiana jest w USA, Indiach i Brazylii.

 

Babka jajowata zawiera dużą ilość naturalnego błonnika, podobnego do tego, który znaleźć można w siemieniu lnianym czy otrębach owsianych, a także cukrów, kwasu linolowego, palmowego, olejowego, fitosteroli i śluzu.

 

Babka jajowata powinno się spożywać z posiłkami lub napojami. Dodana do posiłków w postaci łusek zagęszcza je, dlatego jest doskonałym dodatkiem do zup i sosów. Łupiny babki jajowatej można podawać jako dodatek do musli, jogurtu czy mleka. Aby w pełni skorzystać z dobroczynnego działania rośliny, warto przyjmować ją w trakcie codziennych posiłków. Ważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów aby uniknąć działań niepożądanych.

 

Babka jajowata nie jest trawiona, więc nie podnosi wartości kalorycznej żywności. W całości przemieszcza się przez przewód pokarmowy, stymulując ściany jelit, ich perystaltykę i ukrwienie.

 

Babkę jajowatą należy chronić przed wilgocią i przechowywać w suchym miejscu.

   
 » Uwagi dodatkowe:

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrej kondycji. Nie należy przekraczać zalecanej porcji w ciągu doby. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Przechowywać w miejscu suchym oraz niedostępnym dla małych dzieci.



Kraj pochodzenia Indie
Masa netto 500 g
Postać Łuska
Składniki Sproszkowana łuska babki jajowatej
Stosowanie Wsypać do szklanki wody zamieszać i wypić.1 – 2 łyżeczki (około 3 – 5g ) Wsypać do szklanki wody zamieszać i wypić. Można stosować 3 razy dziennie.
Dostępne wielkości opakowań 250 g, 500 g, 1000 g
Przeciwwskazania Do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem cierpiących na nietolerancję produktu, kobiet w ciąży, kobiet karmiących, dzieci poniżej 6 roku życia. Nie należy przekraczać zalecanej dawki dziennej produktu.
Przechowywanie Przechowywać w miejscu suchym, czystym, chronionym od światła, niedostępnym dla małych dzieci.
Informacja o alergenach Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów arachidowych),migdałów, glutenu, sezamu i soi.
Przeznaczenie spożywcze

Napisz opinię

Babka jajowata łuska 500 g