13,50 zł
Łuska babki jajowatej jest bogatym źródłem błonnika oraz zawiera związki śluzowe, które w kontakcie z wodą pęcznieją i tworzą śluzową masę. W całości przemieszcza się przez przewód pokarmowy, stymulując ściany jelit, ich perystaltykę i ukrwienie.
New product
Uwaga: ostatnie sztuki na magazynie!
Availability date:
Nie ma punktów za ten produkt.
Babka jajowata - inaczej Plantago ovata – to zioło, która posiada nasiona o wyjątkowym działaniu.
Po zetknięciu z wodą uwalniane są substancje śluzowe, które nadają napojom żelową konsystencję. Warstwa śluzu powleka i działa zmiękczająco na masy jelitowe, przez co zwiększa ich objętość i ułatwia wydalanie. Dodatkowo łuski babki jajowatej w połączeniu z wodą pęcznieją, co powoduj zmniejszenie łaknienia i uczucie sytości.
Babka jajowata jest rośliną wieloletnią o równowąskich liściach osiągających do 12 centymetrów długości, które są ułożone w jedną lub kilka rozet. Posiada bardzo drobne zielonożółte kwiaty, zebrane w kłos i osadzone na owłosionej łodyżce. Owocem tej rośliny jest torebka zawierająca małe jasnobrunatne nasiona. Występuje na dobrze nawodnionych i nasłonecznionych terenach. W naturalnym środowisku można ją znaleźć w Hiszpanii, na Wyspach Kanaryjskich oraz w południowo-zachodniej Azji. Uprawiana jest w USA, Indiach i Brazylii.
Babka jajowata zawiera dużą ilość naturalnego błonnika, podobnego do tego, który znaleźć można w siemieniu lnianym czy otrębach owsianych, a także cukrów, kwasu linolowego, palmowego, olejowego, fitosteroli i śluzu.
Babka jajowata powinno się spożywać z posiłkami lub napojami. Dodana do posiłków w postaci łusek zagęszcza je, dlatego jest doskonałym dodatkiem do zup i sosów. Łupiny babki jajowatej można podawać jako dodatek do musli, jogurtu czy mleka. Aby w pełni skorzystać z dobroczynnego działania rośliny, warto przyjmować ją w trakcie codziennych posiłków. Ważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów aby uniknąć działań niepożądanych.
Babka jajowata nie jest trawiona, więc nie podnosi wartości kalorycznej żywności. W całości przemieszcza się przez przewód pokarmowy, stymulując ściany jelit, ich perystaltykę i ukrwienie.
Babkę jajowatą należy chronić przed wilgocią i przechowywać w suchym miejscu.
» Uwagi dodatkowe:
Kraj pochodzenia | Indie |
Masa netto | 250 g |
Postać | Łuska |
Składniki | Sproszkowana łuska babki jajowatej |
Stosowanie | Wsypać do szklanki wody zamieszać i wypić.1 – 2 łyżeczki (około 3 – 5g ) Wsypać do szklanki wody zamieszać i wypić. Można stosować 3 razy dziennie. |
Dostępne wielkości opakowań | 250 g, 500 g, 1000 g |
Przeciwwskazania | Do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem cierpiących na nietolerancję produktu, kobiet w ciąży, kobiet karmiących, dzieci poniżej 6 roku życia. Nie należy przekraczać zalecanej dawki dziennej produktu. |
Przechowywanie | Przechowywać w miejscu suchym, czystym, chronionym od światła, niedostępnym dla małych dzieci. |
Informacja o alergenach | Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów arachidowych),migdałów, glutenu, sezamu i soi. |
Przeznaczenie | spożywcze |