Lapacho (pau d'arco) 100 g

9,90 zł

Lapacho Grupy MTS to wysuszona kora paragwajskich drzew z gatunku Tabebuia, z której przyrządza się aromatyczne napary. Stosowany w ziołolecznictwie jako środek wzmacniający odporność, lapacho urzeka swoją barwą i naturalnie roślinnym posmakiem.

More details

New product

Nie ma punktów za ten produkt.


Zastosowanie lapacho:

Niewielkie kosmyki lapacho (inne nazwy: pau d’arco, ipe roxo, taheebo) o spłowiałorudej barwie należy gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Tak przygotowany słomokowożółty napar będzie charakteryzował się roślinno-herbacianym posmakiem (nieco delikatniejszy niż yerba mate) i orzeźwiającym aromatem świeżo skoszonej trawy. Zaparzony napój możesz wypić na ciepło, wzbogacić o słodycz ksylitolu lub kwaskowatość cytryny. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby na bazie ziołowej herbaty z lapacho przyrządzić wspaniałą lemoniadę – np. dodając kilka kostek lodu, świeże listki mięty i odrobinę erytrytolu.
 

Właściwości lapacho:

Prozdrowotne właściwości lapacho znane są na kontynencie amerykańskim od wielu wieków, roślinę zaś chętnie stosuje się w ziołolecznictwie, medycynie domowej i alternatywnej jako środek wspomagający. Główną substancją aktywną w pau d’arco jest lapachol – pochodna witaminy K, która wykazuje działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwolnorodnikowe (antyutleniające). W licznych badaniach klinicznych stwierdzono skuteczność lapacholu w niwelowaniu m.in. bakterii S. aurecus, wirusa brodawczaka, pleśniawek i grzybów Candida, co sprawia, że herbatą z lapacho powinny się zainteresować osoby podatne na infekcje, walczące z opryszczkami, grzybicą i stanami zapalnymi.

 
Produkt ma właściwości prozdrowotne – jest suplementem diety. Więcej informacji na jego temat znajduje się w zakładce „szczegóły”. Nie spożywaj produktu, jeśli jesteś uczulona(-y) na jakikolwiek substancję znajdującą się w jego składzie, nie przekraczaj zalecanej dziennej porcji do spożycia, opakowanie natomiast przechowuj w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Pamiętaj również, że tylko zdrowy tryb życia i zbilansowany sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a suplementu nie można traktować jako substytutu zrównoważonej diety.

Kraj pochodzeniaParagwaj
Masa netto100 g
PostaćSusz
SkładnikiLapachol, betalapachol, hydroksynaftochinon
SmakMożna określić jako orzechowy, drzewny i przyjemnie ziołowy.
ZapachCharakterystyczny
Stosowanie1 łyżeczkę produktu (0,5g) zalać jedną szklanką wrzącej wody i parzyć 10 minut. Stosować 2 razy dziennie.
Dostępne wielkości opakowań100g, 250g, 500g
UwagiNie przekraczać dawki 8 szklanek dziennie.
PrzeciwwskazaniaDo bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem cierpiących na nietolerancję produktu, kobiet w ciąży, kobiet w okresie laktacji, dzieci.
PrzechowywanieW szczelnym opakowaniu, miejscu suchym, niedostępnym dla małych dzieci.
Informacja o alergenachProdukt może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów arachidowych), migdałów, gorczycy, glutenu, sezamu i soi.
Przeznaczeniespożywcze
2017-01-25

Lapacho

Zapach na 6
Smak na 5
Ale dla mnie nawet przy jednej filiżance dziennie działa na organizm zbyt agresywnie

    Napisz swoją opinię!

    Napisz opinię

    Lapacho (pau d'arco) 100 g