14,90 zł
New product
Uwaga: ostatnie sztuki na magazynie!
Availability date:
Nie ma punktów za ten produkt.
Ryż czarny jest jedną z mało znanych odmian ryżu. Jest to ryż kleisty, bardzo pożywny i sycący, a w smaku lekko orzechowy. Do jego odmian należą: tajski czarny ryż jaśminowy oraz indonezyjski czarny ryż. Zastosowania ryżu czarnego są różnorodne, chociażby jako dodatek do dań głównych poprzez składnik sushi oraz sałatek.
Ziarna należy opłukać letnią wodą, ryż wsypać do garnka i zalać wodą (proporcja: szklanka ryżu na dwie szklanki wody), dodać szczyptę soli. Ryż gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 – 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1500 kJ / 354 kcal | 750 kJ / 177 kcal | 9 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,2 g 0,8 g | 1,6 g 0,4 g | 2 % 2 % |
Węglowodany - w tym cukry | 72 g 0,7 g | 36 g 0,35 g | 14 % 1 % |
Błonnik | 3,1 g | 1,55 g | - |
Białko | 7,7 g | 3,85 g | 8 % |
Sól** | 0,03 g | 0,02 g | < 1 % |