Agar - agar naturalna substancja żelująca 250 g

31,00 zł

Agar to produkt w postaci proszku pochodzenia roślinnego, który ma silne właściwości żelujące. Stosowany jako naturalny zamiennik żelatyny, idealnie sprawdzi się u osób prowadzących wegański oraz wegetariański styl życia.

More details

Grupa MTS

New product

dodaj do koszyka strzałka

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 2 punktów lojalnościowych które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,60 zł.


Agar - agar jest substancją żelującą, w 100% naturalną, bezpieczną, bezzapachową i bezsmakową. Agar świetnie zastępuje żelatynę, a dodatkowo posiada wiele wartości odżywczych. W przeciwieństwie do żelatyny nie ma smaku ani zapachu, natomiast ma ośmiokrotnie silniejsze działanie żelujące - zetnie się nawet z kiwi! Najczęściej stosowany jest we wszelkiego rodzaju przetworach oraz deserach wymagających użycia substancji żelującej.

 

Tak więc "agar czy żelatyna?" - odpowiedź jest prosta - AGAR.

Co to jest agar - agar?

Agar - agar jest substancją pochodzenia roślinnego, pozyskiwany z krasnorostów czyli czerwonych alg wydobywanych u wybrzeży Japonii. Od stuleci stosowany jest w kuchni azjatyckiej, w naszym kraju stosowany dopiero od niedawna. Agar posiada szereg właściwości, dzięki którym góruje nad żelatyną.

 

agar blok sklep online zdrowystragan

Agar - agar - jak się wytwarza?

Otrzymywanie Agaru składa się z kilku etapów:

  1. Najpierw w okresie letnim plechy krasnorostów rosnące na skałach w morzu wydobywane są przez nurków lub za pomocą specjalnych sieci i haków.
  2. Następnie są opłukiwane słodką wodą oraz układane na słońcu aby się wysuszyły i wybieliły. Proces ten powtarzany jest kilka razy. 
  3. W okresie zimowym plechy poddawane są dalszej obróbce. Na początku są one gotowane w gorącej wodzie aż do otrzymania gęstego, ciągliwego płynu, który w dalszej kolejności zostaje oczyszczony z białek i innych substancji poprzez dodanie rozcieńczonych kwasów oraz aktywowanego węgla.
  4. Po odsączeniu formowane są bloki, które tnie się na cienkie pasma. Dalej są one oczyszczane z soli i wody poprzez kilkakrotne zamrażanie i rozmrażanie.
  5. W końcu czysty agar zostaje wysuszony i przybiera formę handlową.

Co zawiera agar - agar?

Agar w swoim składzie zawiera błonnik, witaminy K, E i te z grupy B, kwasy omega 3. Jest źródłem minerałów (wapnia, żelaza, fosforu i magnezu) oraz mikroelementów (w szczególności jodu, krzemu, miedzi, selenu). W dodatku jest bezkaloryczny, więc mogą stosować ją osoby dbające o sylwetkę. W związku z jej roślinnym pochodzeniem jest produktem odpowiednim dla wegan i wegetarian.

Jak stosować agar - agar?

Agarem możemy zagęszczać i żelować ulubione desery i potrawy. Można rozpuszczać go w wodzie, wywarach warzywnych lub sokach. Jest on wygodniejszy w użyciu od żelatyny, gdyż nie wymaga chłodzenia w lodówce. Tężeje już w 32-35 stopniach, a rozpuszcza się w temperaturze 85-95 stopni, co sprawia, że dania na długo zachowują właściwą konsystencję. Kiedy używamy agaru, naszą galaretkę możemy rozpuszczać i ścinać niezliczoną ilość razy bez utraty jej właściwości. W małych ilościach może służyć do zagęszczania napojów, w dużych do robienia galaret mięsnych lub rybnych. Agar można dodawać wszędzie tam gdzie w przepisach znajduje się żelatyna.

 

Agar - agar świetnie sprawdzi się podczas upałów, kiedy temperatury są całkiem wysokie, a produkty z żelatyną szybko tracą swoje właściwości. Dania z agarem można spożywać w tej samej niezmienionej formie w każdych warunkach atmosferycznych.

 

Najczęściej używany jest do:

  • konfitur
  • dżemów
  • galaretek
  • budyniu
  • pianek
  • ptasiego mleczka
  • żelków
  • cukierków
  • sorbetów
  • lizaków

 

Agar - agar możemy spotkać w wielu produktach spożywczych. Na etykietach jest oznaczony symbolem E406.
Jako samodzielny produkt jest on sprzedawany pod postacią bloczków, kryształków, płatków, granulatu oraz proszku. My oferujemy agar - agar w postaci proszku.

Kraj pochodzenia Hiszpania
Masa netto 250 g
Postać Proszek
Składniki 100% Agar-agar
Stosowanie Agar należy wymieszać w małej ilości dowolnego płynu. Następnie podnieść temperaturę do 85 stopni C lub doprowadzić do wrzenia i trzymać na wolnym ogniu około 5 minut. Dodać resztę płynu, odstawić na bok, zostawić do czasu całkowitego stężenia.
Dostępne wielkości opakowań 100 g, 250 g, 500 g, 1000 g
Przeciwwskazania Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.
Przechowywanie W szczelnym opakowaniu, miejscu suchym, niedostępnym dla małych dzieci.
Informacja o alergenach Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów ziemnych), gorczycy, glutenu, sezamu i soi.
Przeznaczenie spożywcze

Napisz opinię

Agar - agar naturalna substancja żelująca 250 g