Agar - agar naturalna substancja żelująca 100 g

14,00 zł

Agar jest proszkiem pochodzenia roślinnego, który posiada silne właściwości żelujące. Stosowany jako naturalny zamiennik żelatyny, świetnie nadaje się dla osób prowadzących wegański oraz wegetariański styl życia.

More details

Grupa MTS

New product

dodaj do koszyka strzałka

Nie ma punktów za ten produkt.


Agar - agar jest substancją żelującą, w 100% naturalną, bezpieczną, bezzapachową i bezsmakową. Agar świetnie zastępuje żelatynę, a dodatkowo posiada wiele wartości odżywczych. W przeciwieństwie do żelatyny nie ma smaku ani zapachu, natomiast ma ośmiokrotnie silniejsze działanie żelujące - zetnie się nawet z kiwi! Najczęściej stosowany jest we wszelkiego rodzaju przetworach oraz deserach wymagających użycia substancji żelującej.

 

Tak więc "agar czy żelatyna?" - odpowiedź jest prosta - AGAR.

Co to jest agar - agar?

Agar - agar jest substancją pochodzenia roślinnego, pozyskiwany z krasnorostów czyli czerwonych alg wydobywanych u wybrzeży Japonii. Od stuleci stosowany jest w kuchni azjatyckiej, w naszym kraju stosowany dopiero od niedawna. Agar posiada szereg właściwości, dzięki którym góruje nad żelatyną.

 

agar blok sklep online zdrowystragan

Agar - agar - jak się wytwarza?

Otrzymywanie Agaru składa się z kilku etapów:

  1. Najpierw w okresie letnim plechy krasnorostów rosnące na skałach w morzu wydobywane są przez nurków lub za pomocą specjalnych sieci i haków.
  2. Następnie są opłukiwane słodką wodą oraz układane na słońcu aby się wysuszyły i wybieliły. Proces ten powtarzany jest kilka razy. 
  3. W okresie zimowym plechy poddawane są dalszej obróbce. Na początku są one gotowane w gorącej wodzie aż do otrzymania gęstego, ciągliwego płynu, który w dalszej kolejności zostaje oczyszczony z białek i innych substancji poprzez dodanie rozcieńczonych kwasów oraz aktywowanego węgla.
  4. Po odsączeniu formowane są bloki, które tnie się na cienkie pasma. Dalej są one oczyszczane z soli i wody poprzez kilkakrotne zamrażanie i rozmrażanie.
  5. W końcu czysty agar zostaje wysuszony i przybiera formę handlową.

Co zawiera agar - agar?

Agar w swoim składzie zawiera błonnik, witaminy K, E i te z grupy B, kwasy omega 3. Jest źródłem minerałów (wapnia, żelaza, fosforu i magnezu) oraz mikroelementów (w szczególności jodu, krzemu, miedzi, selenu). W dodatku jest bezkaloryczny, więc mogą stosować ją osoby dbające o sylwetkę. W związku z jej roślinnym pochodzeniem jest produktem odpowiednim dla wegan i wegetarian.

Jak stosować agar - agar?

Agarem możemy zagęszczać i żelować ulubione desery i potrawy. Można rozpuszczać go w wodzie, wywarach warzywnych lub sokach. Jest on wygodniejszy w użyciu od żelatyny, gdyż nie wymaga chłodzenia w lodówce. Tężeje już w 32-35 stopniach, a rozpuszcza się w temperaturze 85-95 stopni, co sprawia, że dania na długo zachowują właściwą konsystencję. Kiedy używamy agaru, naszą galaretkę możemy rozpuszczać i ścinać niezliczoną ilość razy bez utraty jej właściwości. W małych ilościach może służyć do zagęszczania napojów, w dużych do robienia galaret mięsnych lub rybnych. Agar można dodawać wszędzie tam gdzie w przepisach znajduje się żelatyna.

 

Agar - agar świetnie sprawdzi się podczas upałów, kiedy temperatury są całkiem wysokie, a produkty z żelatyną szybko tracą swoje właściwości. Dania z agarem można spożywać w tej samej niezmienionej formie w każdych warunkach atmosferycznych.

 

Najczęściej używany jest do:

  • konfitur
  • dżemów
  • galaretek
  • budyniu
  • pianek
  • ptasiego mleczka
  • żelków
  • cukierków
  • sorbetów
  • lizaków

 

Agar - agar możemy spotkać w wielu produktach spożywczych. Na etykietach jest oznaczony symbolem E406.
Jako samodzielny produkt jest on sprzedawany pod postacią bloczków, kryształków, płatków, granulatu oraz proszku. My oferujemy agar - agar w postaci proszku.

Kraj pochodzenia Hiszpania
Masa netto 100 g
Postać Proszek
Składniki 100% Agar-agar
Stosowanie Agar należy wymieszać w małej ilości dowolnego płynu. Następnie podnieść temperaturę do 85 stopni C lub doprowadzić do wrzenia i trzymać na wolnym ogniu około 5 minut. Dodać resztę płynu, odstawić na bok, zostawić do czasu całkowitego stężenia.
Dostępne wielkości opakowań 100 g, 250 g
Przeciwwskazania Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.
Przechowywanie W szczelnym opakowaniu, miejscu suchym, niedostępnym dla małych dzieci.
Informacja o alergenach Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów ziemnych), gorczycy, glutenu, sezamu i soi.
Przeznaczenie spożywcze

Napisz opinię

Agar - agar naturalna substancja żelująca 100 g