31,00 zł
Agar to produkt w postaci proszku pochodzenia roślinnego, który ma silne właściwości żelujące. Stosowany jako naturalny zamiennik żelatyny, idealnie sprawdzi się u osób prowadzących wegański oraz wegetariański styl życia.
New product
Uwaga: ostatnie sztuki na magazynie!
Availability date:
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 2 punktów lojalnościowych które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,60 zł.
Agar - agar jest substancją żelującą, w 100% naturalną, bezpieczną, bezzapachową i bezsmakową. Agar świetnie zastępuje żelatynę, a dodatkowo posiada wiele wartości odżywczych. W przeciwieństwie do żelatyny nie ma smaku ani zapachu, natomiast ma ośmiokrotnie silniejsze działanie żelujące - zetnie się nawet z kiwi! Najczęściej stosowany jest we wszelkiego rodzaju przetworach oraz deserach wymagających użycia substancji żelującej.
Tak więc "agar czy żelatyna?" - odpowiedź jest prosta - AGAR.
Agar - agar jest substancją pochodzenia roślinnego, pozyskiwany z krasnorostów czyli czerwonych alg wydobywanych u wybrzeży Japonii. Od stuleci stosowany jest w kuchni azjatyckiej, w naszym kraju stosowany dopiero od niedawna. Agar posiada szereg właściwości, dzięki którym góruje nad żelatyną.
Otrzymywanie Agaru składa się z kilku etapów:
Agar w swoim składzie zawiera błonnik, witaminy K, E i te z grupy B, kwasy omega 3. Jest źródłem minerałów (wapnia, żelaza, fosforu i magnezu) oraz mikroelementów (w szczególności jodu, krzemu, miedzi, selenu). W dodatku jest bezkaloryczny, więc mogą stosować ją osoby dbające o sylwetkę. W związku z jej roślinnym pochodzeniem jest produktem odpowiednim dla wegan i wegetarian.
Agarem możemy zagęszczać i żelować ulubione desery i potrawy. Można rozpuszczać go w wodzie, wywarach warzywnych lub sokach. Jest on wygodniejszy w użyciu od żelatyny, gdyż nie wymaga chłodzenia w lodówce. Tężeje już w 32-35 stopniach, a rozpuszcza się w temperaturze 85-95 stopni, co sprawia, że dania na długo zachowują właściwą konsystencję. Kiedy używamy agaru, naszą galaretkę możemy rozpuszczać i ścinać niezliczoną ilość razy bez utraty jej właściwości. W małych ilościach może służyć do zagęszczania napojów, w dużych do robienia galaret mięsnych lub rybnych. Agar można dodawać wszędzie tam gdzie w przepisach znajduje się żelatyna.
Agar - agar świetnie sprawdzi się podczas upałów, kiedy temperatury są całkiem wysokie, a produkty z żelatyną szybko tracą swoje właściwości. Dania z agarem można spożywać w tej samej niezmienionej formie w każdych warunkach atmosferycznych.
Najczęściej używany jest do:
Agar - agar możemy spotkać w wielu produktach spożywczych. Na etykietach jest oznaczony symbolem E406.
Jako samodzielny produkt jest on sprzedawany pod postacią bloczków, kryształków, płatków, granulatu oraz proszku. My oferujemy agar - agar w postaci proszku.
Kraj pochodzenia | Hiszpania |
Masa netto | 250 g |
Postać | Proszek |
Składniki | 100% Agar-agar |
Stosowanie | Agar należy wymieszać w małej ilości dowolnego płynu. Następnie podnieść temperaturę do 85 stopni C lub doprowadzić do wrzenia i trzymać na wolnym ogniu około 5 minut. Dodać resztę płynu, odstawić na bok, zostawić do czasu całkowitego stężenia. |
Dostępne wielkości opakowań | 100 g, 250 g, 500 g, 1000 g |
Przeciwwskazania | Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. |
Przechowywanie | W szczelnym opakowaniu, miejscu suchym, niedostępnym dla małych dzieci. |
Informacja o alergenach | Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów ziemnych), gorczycy, glutenu, sezamu i soi. |
Przeznaczenie | spożywcze |