10,50 zł
Amarantus (Amaranthus cruentus) jest jedną z najstarszych roślin, które uprawia się na świecie(jego historia sięga około trzech tysięcy lat). Przed odkryciem Ameryki przez Kolumba stanowił on podstawowy element diety Majów, Azteków oraz Inków - czyli rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej. Zboże XXI wieku, czyli amarantus charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi oraz zdrowotnymi.
New product
Uwaga: ostatnie sztuki na magazynie!
Availability date:
Nie ma punktów za ten produkt.
Amarantus, zwany również szarłatem uprawiany jest obecnie niemal w każdym rejonie świata. Najwięcej uprawia się go w obu Amerykach, w Afryce i Azji Południowo-Wschodniej. W naszym kraju około jego 90% upraw znajduje się na terenach Lubelszczyzny.
Właściwości amarantusa:
- jest lekkostrawną skrobią - zawarta w amarantusie skrobia jest pięciokrotnie łatwiejsza do strawienia niż przykładowo znajdująca się w kukurydzy,
- stanowi cenne źródło żelaza, którego zawiera do 5 razy więcej niż szpinak czy pszenica,
- może być spożywany przez osoby chore na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu,
- cechuje go wysoka zawartość białka, które jest lepiej przyswajalne niż soja czy mleko,
- bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe - zawiera ich więcej niż pozostałe zboża,
- źródło składników mineralnych: fosforu, wapnia, cynku, magnezu oraz potasu,
- zawiera więcej błonnika niż owies.
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna: 1552kJ/371kcal
Tłuszcz: 7,02 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,46 g
Węglowodany: 65,25 g
W tym cukry: 1,69 g
Błonnik: 6,7 g
Białko: 13,56 g
Sól: < 0,001 g
Kraj pochodzenia | Indie |
Masa netto | 1000 g |
Postać | Ziarno |
Składniki | Ziarno amarantusa 100% |
Stosowanie | Ziarna amarantusa zalewamy gorącą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Od razu zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 15-20 minut pod przykryciem, aż będzie miękki. Powinien wchłonąć całą wodę, ale jeśli trochę zostało, możemy go odcedzić. |
Dostępne wielkości opakowań | 250 g, 500 g, 1000 g |
Przeciwwskazania | Do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem cierpiących na nietolerancję produktu. |
Przechowywanie | Pomieszczenia suche, czyste, chronione od światła. |
Informacja o alergenach | Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów arachidowych), migdałów, glutenu, sezamu i soi. |
Przeznaczenie | spożywcze |