Olej z czarnuszki tłoczony na zimno 500 ml

65,00 zł

Olej z czarnuszki Grupy MTS to aromatyczny dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, surówek, sosów i dipów. Tłoczony na zimno z indyjskich ziaren czarnuszki siewnej czaruje bursztynowym kolorem i bogactwem właściwości prozdrowotnych.

More details

New product

dodaj do koszyka strzałka

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 4 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 4 punktów lojalnościowych które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 1,20 zł.


Do czego olej z czarnuszki?

Intensywnie sosnowa woń oleju z czarnuszki podkreśla mniej wyraziste aromaty zielonych sałatek i warzywnych miksów, które stają się niespotykanie lekkie i odświeżające. Dosłownie odrobina oleju z czarnuszki wystarczy, by świeże surówki z czerwonej kapusty, cykorii czy kalarepy uzyskały pożądaną ostrość, która nie pali – olej z czarnuszki jest naturalnie pikantny, dlatego sprawdza się jako polewa do wytrawnych placków czy kaszotta na zimno. Delikatna goryczka wzbogaci natomiast korzenne właściwości marynaty do mięsa lub dopełni smaku potraw z grochu, fasoli i bobu. Warto wspomnieć, że półpłynna konsystencja oleju znakomicie sprawdza się przy glazurowaniu (nabłyszczaniu) pieczonych mięsiw i wypieków na słono.

Dla kogo olej z czarnuszki?

Spożywczy olej z czarnuszki produkowany jest z nasion rośliny Nigella sativa, której prozdrowotne właściwości zostały docenione na Bliskim Wschodzie już wieki temu. Czarnuszka (inna, zwyczajowa nazwa to „leczniczy czarny kminek”) to doskonałe źródło naturalnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stres oksydacyjny i przyczyniają się do naprawy komórek trzustki – co jest niezmiernie ważne w przypadku takich chorób jak cukrzyca czy ostre zapalenie trzustki. Z kolei tymochinon, w który czarnuszka jest niezwykle bogata, to substancja wykazująca działanie przeciwgrzybiczne, antybakteryjne i przeciwwirusowe; liczne badania naukowe potwierdziły dobroczynne działanie czarnuszki w zwalczaniu chorobotwórczych drobnoustrojów, co z pewnością jest świetną wiadomością dla osób o osłabionej odporności czy cierpiących na trądzik. Warto też nadmienić, że delikatna ostrość zarówno ziaren, jak i oleju nie wpływa negatywnie na żołądek, dlatego osoby w podeszłym wieku, dzieci i skarżący się na wrzody układu pokarmowego powinni zastępować tradycyjne, ostre przyprawy produktami z czarnuszki.
Kraj pochodzeniaPolska
Kraj pochodzenia surowcaEgipt/Indie
Masa netto500 ml
PostaćOlej
Miejsce tłoczeniaPolska
RodzajTłoczony na zimno
Składniki100% olej z czarnuszki nierafinowany
StosowanieDo stosowania wyłącznie na zimno, np. do surówek, sałatek lub dressingów.
Dostępne wielkości opakowań250 ml, 500 ml
PrzeciwwskazaniaNie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.
PrzechowywaniePrzechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Chronić przed światłem. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Informacja o alergenachProdukt może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów arachidowych), glutenu, sezamu, soi.
Przeznaczeniespożywcze

Napisz opinię

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno 500 ml