Olej kokosowy bezzapachowy rafinowany 900 ml

17,99 zł

Bezzapachowy olej kokosowy może by stosowany w kuchni, jako zamiennik oleju kuchennego, czy masła, a także w kosmetyce jako środek nawilżający skórę.

More details

Grupa MTS

New product

dodaj do koszyka strzałka

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 punkt lojalnościowy które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,30 zł.


Olej kokosowy jest pozyskiwany ze świeżego miąższu owoców kokosowych. Przez wzgląd na swoje właściwości jest stosowany zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni.

Olej kokosowy jest na tyle uniwersalny, że nadaje się do pielęgnacji wszystkich rodzajów cery. Jest on składnikiem mydeł oraz kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów, gdyż głęboko nawilża, odżywia, dobrze się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy. Może również służyć do demakijażu twarzy lub jako maseczka na skórę głowy czy końcówki włosów.

Jego głównym składnikiem są nasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią aż 90% jego zawartości. Kwasy te uchodzą za niezdrowe, lecz akurat w oleju kokosowym zawarte są tzw. średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe, które nie są odkładane w postaci tkanki tłuszczowej, lecz przekształcane na energię, przyspieszając tym samym metabolizm. Reszta składników to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone i wielonienasycone), a także witaminy E, B, C, minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) oraz aminokwasy.

Pomimo iż olej rafinowany posiada mniej cennych właściwości niż tłoczony na zimno, ma kilka podstawowych zalet. Jest przede wszystkim bezwonny i bezsmakowy (nie każdemu odpowiada zapach czy smak kokosu) oraz nadaje się do bezpiecznej obróbki termicznej (do smażenia czy pieczenia). Dodatkowo ma znacznie korzystniejszą cenę niż wersja nierafinowana.

Kraj pochodzenia surowca Indonezja
Masa netto 900 ml
Postać Olej
Miejsce tłoczenia Holandia
Rodzaj Rafinowany
Składniki 100% rafinowany olej kokosowy
Smak brak
Zapach brak
Stosowanie Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, pieczenia i gotowania.
Stosowanie W kosmetyce jako naturalny balsam nawilżający do całego ciała oraz jako maseczka lub serum na włosy.
Dostępne wielkości opakowań 200 ml, 500 ml, 900 ml
Przeciwwskazania Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.
Przechowywanie W szczelnym opakowaniu, miejscu suchym, niedostępnym dla małych dzieci.
Przeznaczenie kosmetyczne i spożywcze

Napisz opinię

Olej kokosowy bezzapachowy rafinowany 900 ml