Ksylitol brzozowy 250 g

12,00 zł

Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak tradycyjny cukier.

More details

Grupa MTS

New product

dodaj do koszyka strzałka

Nie ma punktów za ten produkt.


Ksylitol jest nazywany cukrem brzozowym ze względu na jego pochodzenie. Pozyskiwany jest z kory fińskiej brzozy. Ta naturalna substancja słodząca jest dla nas zdrową alternatywą, gdyż smakiem i wyglądem przypomina cukier biały. Cukier brzozowy może być używany do wypieków i przetworów owocowych ze względu na jego odporność na działanie wysokich temperatur. 

Jest on praktycznie niezależny od insuliny. Ulega przemianie w organizmie, przy niewielkim jej udziale. Nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.

Jest o przeszło 40% mniej kaloryczny od cukru, a także ma 75% mniej węglowodanów od niego. Bardzo powoli przetwarzany i wchłaniany przez nasz organizm. Prawie 30% ksylitolu zostaje wchłonięta przez wątrobę, pozostała część rozłożona w przewodzie pokarmowym i wydalona.

Kraj pochodzenia Finlandia
Masa netto 250 g
Postać Kryształki
Składniki 100% ksylitol brzozowy
Smak słodki
Dostępne wielkości opakowań 250 g, 500 g, 1000 g
Uwagi Organizm człowieka musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego, dlatego ksylitol należy wprowadzać do diety stopniowo. Najlepiej zacząć od 1-2 łyżeczki na dobę, regularnie zwiększając dawkę. Po okresie 2-3 tygodni bez obaw można stosować ksylitol identycznie jak cukier.
Przeciwwskazania Nie należy stosować dla dzieci poniżej 3 roku życia. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.
Przechowywanie W temperaturze pokojowej, miejscu suchym, niedostępnym dla małych dzieci.
Informacja o alergenach Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów ziemnych), gorczycy, glutenu, sezamu i soi.
Przeznaczenie spożywcze

Napisz opinię

Ksylitol brzozowy 250 g