8,30 zł
Trawa cytrynowa - ma niezwykły smak i aromat przypominający cytrynę, ale bez jej kwaskowatości, za to z nutą imbiru.
New product
Uwaga: ostatnie sztuki na magazynie!
Availability date:
Nie ma punktów za ten produkt.
Trawa cytrynowa, zwana inaczej palczatką, to bardzo popularne zioło w kuchni południowo azjatyckiej i w takim celu jest przede wszystkim uprawiana.
Trawa cytrynowa składa się przede wszystkim z olejków lotnych, a konkretnie z cytralu (80%) oraz mircenu (20%). To dzięki nim ma tak specyficzny smak i aromat. Najbardziej aromatyczną częścią palczatki jest bulwa.
Warto dodawać ją do herbaty bądź też stosować jako osobny napar. Wpływa na poprawę koncentracji, regulację procesu trawienia, ogranicza pocenie oraz odświeża.
Kraj pochodzenia | Paragwaj |
Masa netto | 250 g |
Postać | Susz |
Składniki | 100% trawa cytrynowa |
Smak | Cytrynowy z nutą imbiru |
Stosowanie | Jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej, aromatyzowania curry, zup, kompotów, dżemów, crumble owocowego. |
Dostępne wielkości opakowań | 100 g, 250 g |
Przeciwwskazania | Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. |
Przechowywanie | W szczelnym opakowaniu, miejscu suchym, niedostępnym dla małych dzieci. |
Informacja o alergenach | Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów ziemnych), gorczycy, glutenu, sezamu i soi. |
Przeznaczenie | spożywcze |