Pektyna 250g

31,90 zł

Pektyna 250g

More details

New product

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 2 punktów lojalnościowych które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,60 zł.


PEKTYNA CYTRUSOWO-JABŁKOWA DO DOMOWYCH PRZETWORÓW

 

Polisacharyd, pektyna, substancja zagęszczająca, E440 - brzmi niepokojąco, zbyt laboratoryjnie, nie tak swojsko jak znana i lubiana żelatyna. Wśród całej sekwencji szkodliwych i owianych złą sławą E są też substancje pożyteczne, w tym roślinne, w pełni naturalne, bogate w błonnik pektyny. 

 

Jasna strona E!

Biologicznie rzecz ujmując pektyny występują w ścianach komórkowych warzyw i owoców. Ich charakterystyczną cechą jest zdolność zagęszczania płynów  środowisku kwaśnym - bez konieczności dodawania ogromnych ilości słodzideł. Dzięki temu doskonale nadają się do produkcji domowych przetworów - przewyższając cukry żelujące i żelfixy. 

Nie budząca zaufania nazwa pektyny pochodzi od greckiego słowa pectos, oznaczającego krzepnąć.

 

Składniki

Pektyna E440 (ii), sacharoza.

Przykładowy sposób użycia

Przygotować 2 kg owoców i 1 kg cukru. Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. 33 g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3 do 5 minut. Wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.

 

Informacja o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

 

Przechowywanie

Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 33 g

%RWS* w 33 g

Wartość energetyczna

1286 kJ/ 307 kcal

424 kJ/101kcal

5%

Tłuszcz

-w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,5 g

0,1 g

0,2 g

<0,01 g

<1 %

<1 %

Węglowodany

-w tym cukry

39 g

34 g

13 g

11 g

5%

12%

Błonnik

76 g

25 g

-

Białko

0,5 g

<0,1 g

<0,1%

Sól**

3,4 g

1,12 g

18%



**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Napisz opinię

Pektyna 250g