7,50 zł
New product
Uwaga: ostatnie sztuki na magazynie!
Availability date:
Nie ma punktów za ten produkt.
Obok popcornu, masła orzechowego i syropu klonowego to typowy amerykański produkt, który na dobre zadomowił się już na polskich stołach. Mało kto wie, że przysmak ten odkryto przez przypadek w XIX wieku, a jego dzisiejsza postać jest efektem wielu eksperymentów z rozgotowanymi, a następnie suszonymi zbożami.
Celem tych wieloletnich starań była promocja diety wegetariańskiej. Popularność płatków kukurydzianych na całym świecie sprawia, że przedsięwzięcie można uznać za udane. Dziś ugotowane, zmielone i upieczone ziarna kukurydzy są ulubionym składnikiem dziecięcych śniadań, elementem chrupiących panierek, posypek i słodkich placuszków.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1608 kJ/ 384 kcal | 804 kJ/ 192 kcal | 9,6 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,9 g 0,3 g | 0,95 g 0,15 g | 1,4 % 0,75 % |
Węglowodany - w tym cukry | 82 g 5,9 g | 41 g 2,95 g | 15,77 % 3,27 % |
Błonnik | 2,3 g | 1,15 g | - |
Białko | 8,6 g | 4,3 g | 8,6 % |
Sól | 2 g | 1 g | 16,67 % |
Możliwe naturalne odchylenia. Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).