FASOLA MUNG 500G

7,20 zł

FASOLA MUNG 500G

More details

New product

Nie ma punktów za ten produkt.


Fasola mung : zwana też złotąto gatunek z rodziny bobowatych. Pochodzi z Indii, uprawiana jest w Azji Południowej, Malezji i Chinach, gdzie stanowi ważny składnik lokalnych kuchni.

Zastosowanie : Nasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej. Spożywane są zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej (po skiełkowaniu, w Polsce nazywane "kiełkami sojowymi").  W krajach Dalekiego Wschodu z fasoli mung wytwarza się również makaron (ang. "bean thread vermicelli", "cellophane noodles"), nazywany sojowym. 

Fasola mung jest naturalnym źródłem:

  • Potasu – który wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego

  • Fosforu – który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów

  • Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.

  • Żelaza – który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny

  • Cynku – pozwala zachować zdrowe włosy , paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1453 kJ/ 347 kcal

727 kJ/174 kcal

9 %

Tłuszcz

w tym nasycone

1,15 g

0,35 g

0,58 g

0,18 g

1 %

1 %

Węglowodany

w tym cukry

62,62 g

6,6 g

31,31g

3,3 g

12 %

4 %

Błonnik

16,3 g

8,15 g

-

Białko

23,86 g

11,93 g

24 %

Sól

0,04 g

0,02 g

< 1 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100g

W porcji 50 g

Potas

1246 mg

62 %

623 mg

Fosfor

367 mg

52 %

184 mg

Magnez

189 mg

50 %

95 mg

Żelazo

6,74 mg

48 %

3,37 mg

Cynk

2,68 mg

27 %

1,34 mg

Napisz opinię

FASOLA MUNG 500G