22,90 zł
Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak tradycyjny cukier.
New product
Uwaga: ostatnie sztuki na magazynie!
Availability date:
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 punkt lojalnościowy które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,30 zł.
Ksylitol jest nazywany cukrem brzozowym ze względu na jego pochodzenie. Pozyskiwany jest z kory fińskiej brzozy. Ta naturalna substancja słodząca jest dla nas zdrową alternatywą, gdyż smakiem i wyglądem przypomina cukier biały. Cukier brzozowy może być używany do wypieków i przetworów owocowych ze względu na jego odporność na działanie wysokich temperatur.
Jest on praktycznie niezależny od insuliny. Ulega przemianie w organizmie, przy niewielkim jej udziale. Nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.
Jest o przeszło 40% mniej kaloryczny od cukru, a także ma 75% mniej węglowodanów od niego. Bardzo powoli przetwarzany i wchłaniany przez nasz organizm. Prawie 30% ksylitolu zostaje wchłonięta przez wątrobę, pozostała część rozłożona w przewodzie pokarmowym i wydalona.
Kraj pochodzenia | Finlandia |
Masa netto | 500 g |
Postać | Kryształki |
Składniki | 100% ksylitol brzozowy |
Smak | słodki |
Dostępne wielkości opakowań | 250 g, 500 g, 1000 g |
Uwagi | Organizm człowieka musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego, dlatego ksylitol należy wprowadzać do diety stopniowo. Najlepiej zacząć od 1-2 łyżeczki na dobę, regularnie zwiększając dawkę. Po okresie 2-3 tygodni bez obaw można stosować ksylitol identycznie jak cukier. |
Przeciwwskazania | Nie należy stosować dla dzieci poniżej 3 roku życia. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. |
Przechowywanie | W temperaturze pokojowej, miejscu suchym, niedostępnym dla małych dzieci. |
Informacja o alergenach | Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów ziemnych), gorczycy, glutenu, sezamu i soi. |
Przeznaczenie | spożywcze |