4,90 zł
Śliwka suszona - jeżeli w swojej codziennej diecie stawiasz na zdrowe odżywianie, nie powinno w niej zabraknąć suszonych śliwek. Jest to produkt polecany każdemu przez gastrologów i dietetyków. Nie tylko stanowi bardzo smaczną przekąskę, ale również ma dobroczynny wpływ na nasz organizm.
New product
Uwaga: ostatnie sztuki na magazynie!
Availability date:
Nie ma punktów za ten produkt.
Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika bogatsze są śliwki suszone, jednak mają one więcej kalorii niż śliwki surowe.
Korzystne dla układu pokarmowego właściwości śliwki zawdzięczają dużej zawartości pektyn (rodzaj błonnika). Razem z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym pektyny działają jak miotła na przewód pokarmowy i gromadzący się w komórkach tłuszcz oraz cholesterol.
Śliwki suszone zawierają 5 razy więcej błonnika (7,1 g w 100 g) niż śliwki surowe (1,4 g).
Chociaż śliwki nie są bogate w witaminę C, dzięki jednoczesnej zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze.
Ponadto owoce te mają sporo witamin z grupy B, dlatego od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie.
Jeśli dodamy suszoną śliwkę do ciężkostrawnych potraw (np. bigos czy pieczeń), poprawimy ich smak i nie będzie nam dokuczała niestrawność. Dzieje się tak dzięki zawartym w tych owocach związkom zasadotwórczym, neutralizującym nadmiar kwasów trawiennych.
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna: 1199kJ/284kcal
Tłuszcz: 1,2 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 60 g
W tym cukry: 60 g
Błonnik: 9,4 g
Białko: 3,5 g
Sól: 0,03 g
Kraj pochodzenia | Chile |
Masa netto | 250 g |
Postać | Suszony owoc |
Składniki | Śliwki suszone, substancja konserwująca – sorbinian potasu |
Stosowanie | Oprócz popularnych kompotów, dżemów, marmolad oraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli, można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin. |
Dostępne wielkości opakowań | 250 g, 500 g, 1000 g |
Przeciwwskazania | Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. |
Przechowywanie | W szczelnym opakowaniu, miejscu suchym, niedostępnym dla małych dzieci. |
Informacja o alergenach | Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów arachidowych),migdałów, glutenu, sezamu i soi. |
Przeznaczenie | spożywcze |