Cukry i Słodziki 

Brak produktów w kategorii.
Cukier czy słodzik? Odpowiadając na pytanie, czemu cukier jest szkodliwy, można by przytoczyć liczne badania naukowe, które omawiają związek pomiędzy spożyciem cukru a pracą m.in. trzustki, tarczycy, wątroby czy mózgu. Nie trzeba być natomiast ekspertem, by wiedzieć, że nadmiar cukru powoduje otyłość, sprzyja próchnicy zębów i trądzikowi.
Nasz sklep oferuje cztery substancje słodzące – i jednocześnie cztery zdrowe zamienniki cukru. Są to słodziki bez aspartamu i bez kalorii (lub o niewielkiej wartości energetycznej). Przeznaczone są do domowych ciast i wypieków, do słodzenia zimnych napojów, do kawy i herbaty.
Ksylitol, inaczej zwany cukrem brzozowym, to substancja dla osób odchudzających się lub będących na diecie niskokalorycznej. Oferujemy dwie jego wersje: ksylitol brzozowy (pozyskiwany z kory brzozy) i ksylitol kukurydziany (otrzymywany z liści kukurydzy). Warto wspomnieć, że słodzik jest bezpieczny dla dzieci od trzeciego roku życia. Erytrytol to znakomita opcja dla diabetyków – jego indeks glikemiczny wynosi zero, co pomaga utrzymać poziom cukru we krwi w normie. Stewia natomiast będzie znakomitym wyborem, jeśli zastanawiasz się, co użyć do pieczenia.
Szczegółowe opisy naszych słodzików (właściwości i zastosowanie) znajdują się na stronach poszczególnych produktów. O tym, jak dany słodzik działa i który powinno się wybrać, przeczytasz zaś na naszym blogu.